FAQs

Uansett om du er ny eller mer erfaren spiller kan det hende at du har spørsmål som er knyttet til det å spille lotto generelt eller vikinglotto helt konkret. I denne artikkelen skal du derfor få svar på alle de mest stilte spørsmålene når det kommer til dette, slik at du kan få svar på det du lurer på. Dette er spørsmål som for eksempel hvordan man spiller, hvor du finner de nyeste resultatene av trekningene og mye, mye mer.

Det å spille Vikinglotto er noe mange koser seg med, men det å sette seg inn i alle de forskjellige tingene som er lurt å vite er noe som kan være litt overveldende hvis man ikke vet hvor du skal begynne å se etter informasjonen. På grunn av akkurat dette har vi samlet alt du trenger å vite ett sted, slik at du ikke trenger å være i tvil om hvor du finner det du trenger for å spille vikinglotto.

01 Når finner trekningene i Vikinglotto sted?

Trekningene foregår hver onsdag kl. 20:00 CET og dette skjer på hovedkvarteret til Norsk Tipping som ligger på Hamar.

02 Hvilke land deltar i Vikinglotto?

Det er i alt 10 land som deltar i Vikinglotto. Disse landene er Norge, Danmark, Finland, Sverige og Island, som var de landene som grunnla spillet, og Estland, Latvia, Litauen, Slovenia og Belgia som ble medlemmer senere.

03 Når stenger salget av kuponger?

Salget av kuponger stenger kl. 18:00 CET i Norge. Dette er fordi det er regler om hvor lenge før en trekning man kan spille, og fordi den norske trekningen er kl. 20:00 CET, er grensen i Norge kl. 18:00 CET.

04 Er det et minimumsbeløp man vinner hvis man får jackpot?

Ja, det er det. Jackpoten er garantert å ligge på minimum €3 millioner. Dette sikres ved at hvert av deltagerlandene betaler en liten andel av hver solgt rekke både til premiene og til det fondet som sikrer at premien alltid kan være minimum tre millioner euro.

05 Hva koster det å spille?

I Norge koster det 80 kr. Hva det koster å spille er noe som varierer fra land til land, så husk å sjekke dette hvis du spiller et annet sted, for det kan være annerledes hvis du velger å spille et annet sted.

06 Hvor gammel må man være for å spille?

I Norge må du være 18 år for å spille. Dette gjelder for de fleste deltagerlandene, med unntak av Estland og Litauen der du må være minst 16 år for å kunne delta.

07 Hvordan spiller jeg Vikinglotto?

For å spille skal du velge 6 hovedtall mellom 1 og 49 og ett vikingtall mellom 1 og 5. Vikingtallet kan være samme tall som ett av de du spiller på i hovedtallene, for disse blir trukket fra separate puljer.

08 Hvordan kjøper jeg kuponger?

I Norge kan du spille på nett eller ved å kjøpe en fysisk kupong for eksempel på en kiosk.

09 Hvordan registrerer jeg et spillerkort?

Det å registrere et spillerkort er enkelt. Alt du trenger å gjøre er å besøke en autorisert forhandler. Husk å ha med den legitimasjon, for en del av det å ha et spillerkort henger sammen med det å kunne legitimere identiteten din. Du kan velge å gjøre dette på nett også, men dette kan du utelukkende gjøre hos Norsk Tipping.

10 Kan jeg delta hvis jeg er utenfor de 10 deltagerlandene?

Svaret på dette er ja. Før du gjør dette må du bare dobbeltsjekke at landet du spiller i tillater deltagelse både når man fysisk er i landet og når du ikke fysisk er i landet. Du kan selvsagt fortsatt velge dine egne tall, eller du kan velge at tallene blir generert tilfeldig. Hvis du vil kan du også spille på forhånd, for eksempel før du reiser på ferie.

11 Hvordan fungerer Joker?

Det å spille Joker er svært populært, og er et spill som spilles sammen med Vikinglotto, der du får enda flere sjanser til å vinne premier. Her må du ikke bare ha riktige tall, men du må også ha dem i den rette rekkefølgen, noe som kan gjøre det litt mer komplisert. Joker er ikke tilgjengelig i alle de 10 deltagerlandene, men du kan spille Joker i Norge.

12 Kan jeg spille systemspill?

Svaret på dette er ja. Dette koster mer, men øker samtidig vinnersjansene dine. Du kan spille på denne måten alene eller sammen med andre, det velger du selv.

13 Hvordan vinner jeg jackpoten?

Du vinner ved å ha alle 6 hovedtall rett + å ha vikingtallet rett. Førstepremien og andrepremien deles mellom de 10 deltagerlandene, noe som vil si at det kanskje kan være flere som skal dele jackpoten.

De andre premiene er landene selv som styrer, og her kan det være helt individuelle måter å vinne på, avhengig av hvilket land du spiller i.

14 Hvor lenge har jeg på meg til å hente premien?

I Norge har man et system som vil si at pengene vil bli utbetalt automatisk til enten spillerkontoen din (hvis premien er under 10 000 kr) og til bankkontoen din (hvis den er over 10 000 kr), så dette er ikke noe norske spillere trenger å tenke på.

I mange av de andre deltagerlandene må du selv hente premien og her er prisen alt fra 30 dager til 1 år, avhengig av hvilket land du spiller i.

15 Må jeg betale skatt av premien?

I Norge er det ikke slik at man må betale skatt av premier man vinner gjennom Norsk Tipping. Hvis du vil føle deg helt sikker kan du alltids sjekke med skatteetaten eller ringe og spørre hvordan det er med akkurat din premie og om det er noe du skal huske på. Men i utgangspunktet er det slik at det faktisk bare er Latvia og Slovenia der man må betale skatt av premien hvis man vinner i Vikinglotto.

16 Trekkes alle tallene fra den samme puljen?

Svaret på dette er nei. Det trekkes tall fra to forskjellige puljer. Det trekkes tall fra en pulje når man trekker nummer mellom 1 og 48 og det trekker fra en annen pulje på mellom 1 og 8 når man skal trekke vikingtallet. Dette betyr for eksempel at man kan spille på, og vinne med, de samme tallene i både hovedtrekningen og vikingtallet.

17 Blir jackpoten overført hvis ingen vinner?

Svaret på dette er ja. Hvis ingen vinner, vil pengene bli overført til neste trekning. Men jackpoten ligger alltid på maks €25 millioner.

18 Er det en grense for hvor stor jackpoten kan være?

Ja, det er det. I dag er det slik at jackpoten ikke kan ligge på mer enn €25 millioner, en grense som også gjelder for andrepremien. Hvis premien ikke vinnes etter at det har kommet opp på dette beløpet vil resten av pengene bli lagt ned i andrepremien. Når dette er sagt kan aldri andreplassen gi en like stor eller større gevinst som jackpoten, så dette er noe som justeres underveis.

19 Hvor kan jeg se resultatet av den seneste trekningen?

Du kan se resultatet av den seneste trekningen på oversikten over resultater. Og selv om mange foretrekker å sjekke resultatene på nett i dag kan du fortsatt sjekke dem på for eksempel NRK eller det stedet der du spilte på rekken eller rekkene dine.

20 Hvor ender pengene som Vikinglott genererer?

Pengene ender på forskjellige steder avhengig av hvor man spiller. Men det er noen ting som er helt fastlagte.

Alle deltagerlandene betaler for eksempel €0,11 for hver spilt rekke til å finansiere jackpoten, som deles mellom alle de 10 deltagerlandene. De bidrar også med €0,018 til andrepremien, som også deles mellom alle deltagerlandene. Og til slutt bidrar de med €0,042 til det som heter Booster Fund.

Resten av innteksten fra salget går til de forskjellige premiene man kan vinne nasjonalt, men dette er ikke alt de bruker penger på. Deltagerlandene bruker også ofte penger på veldedighet og støtte til sport og idrett, kultur og humanitære tiltak, noe som for eksempel er tilfellet i Norge.

21 Hva er oddsen for å vinne jackpoten?

Oddsen for å vinne jackpoten er 1 til 61 357 560 hvis man spiller på en rekke. Det er mange som velger å spille på flere rekker for å øke vinnersjansen, men dette koster også mer.

22 Hvordan fungerer Booster Fund?

Booster Fund fungerer ved at man kan for hver solgte rekker bidrar med €0,042. Dette betyr at en liten del av det du betaler går til dette fondet, som er delt mellom alle de 10 landene som deltar. Dette betyr at det alltid er nok penger til jackpoten, der man er garantert å vinne €3 millioner. For land som ikke bruker euro som valuta er reglene slik at alle premiene og bidragene til fondet veksles på selve dagen det spilles, slik at både bidrag og priser blir så riktige som mulig.

23 Hvor mange premier er det?

Hvor mange premier det er, er noe som faktisk avhenger av hvilket land man spiller i. Avhengig av hvilket land du spiller i kan du finne det korrekte tallet på oversikten over premier. I noen land er det mange premier og i andre land er det ikke like mange premier. Sjekk derfor ut hvordan det ser ut i de forskjellige landene hvis dette er noe du interesserer deg for.

24 Hvordan får jeg premien min?

I Norge kan du hente premien din på flere måter og hvilke muligheter du har er noe som avgjøres av hvor mye du vinner. Det er noe som helt grunnleggende også avhenger av hvilket land du spiller i, fordi dette er noe som er individuelt for hvert av deltagerlandene. Men i Norge er det slik at premier under 10,000 kr utbetales direkte til spillerkortet ditt, mens premier over 10,000 kr overføres til bankkontoen din

25 Når fant den aller første trekningen sted?

Den aller første trekningen fant sted den 17. Mars 1993, der det bare var noen få deltagerland, sammenlignet med de 10 landene som i dag er med i trekningene. Trekningene foregår på onsdager i Norge.

26 Hva er Vikinglotto Plus?

Vikinglotto Plus er et ekstraspill som du bare kan spille i Finland. Det koster €0,40 mer for hvert spill hvis du vil spille om Plus-nummeret. Det å få dette nummeret riktig kan gjøre at du får en større premie hvis du ikke vinner jackpoten, men en av de andre premiene. Hvis dette er det eneste tallet du får vinner du €5, men hvis du vinner det i kombinasjon med en annen premie kan du vinne helt opp til €1 million.

27 Kan jeg spille Vikinglotto Plus uansett hvor jeg befinner meg?

Svaret på dette er nei. Fordi dette spillet bare er tilgjengelig i Finland kan du derfor bare spille dette i Finland, og ikke noen av de andre landene der du kan spille vanlig vikinglotto.