Historien bak Vikinglotto

Vikinglotto er et populært spill i store deler av Europa, men det er mange som spiller Vikinglotto som faktisk ikke vet så mye om den spennende historien bak dette spillet. I denne artikkelen skal vi derfor se mye nærmere på hvordan historien til spillet har utviklet seg, slik at du kan få et bedre innblikk i hva som egentlig ligger bak det spillet som er så populært i dag.

Selv om det i dag finnes mange spennende lottospill, var Vikinglotto faktisk det aller første multinasjonale lotteriet i Europa. I dag er det ikke det eneste spillet som spilles på denne måten, men det er dette spillet som har lagt fundamentet for dette som kategori og er derfor en viktig del av utviklingen av hvordan vi spiller spill i dag. Det er et spill som har vokst mye i popularitet og ikke minst medlemsland siden det ble lansert i 1993, og på grunn av de mange medlemslandene er det i dag mulighet til å spille med en jackpot på minimum 3 millioner € opptil hele 25 millioner €.

I denne oversikten skal vi se nærmere på hvordan spillet har utviklet seg, men kan helt grunnleggende si at spillet har doblet seg i størrelse fra når det ble lansert og man i dag har hele 10 medlemsland som bidrar til gevinstene.

Vikinglotto fra år til år

Det er mange spennende deler av utviklingen til spill som vikinglotto de aller fleste ikke vet noe om, så under skal du få en liten historisk gjennomgang av noe av de viktigste tingene når vi ser på utviklingen av spillet.

 • 1992 Her starter samtalen mellom Finland, Norge, Sverige, Danmark og Island om å lage en felles trekning, og de fem landene som kommer til å grunnlegge vikinglott signerer kontrakten om å skape et spill sammen der alle medlemslandene vil gå sammen om å skape en helt ny måte å spille på.
 • 1993 Vikinglotto ser dagens lys for aller første gang i alle de fem landene som var med på å lagge fundamentet. Den aller første trekningen foregår den 17. Mars i 1993 og det koster 2 kr å delta. Vikinglotto blir derfor det første multinasjonale spillet, før både EuroMillions og Eurojackpot. Det aller første spillet hadde en omsetning på 17 millioner kroner, noe som la fundamentet for en fin fortsettelse.
 • 1997 Dette året ble det introdusert en ny spilloppskrift. Dette var et resultat av at antall årlige solgte kuponger gikk ned og man ønsket økt interesse igjen. Prisen økte til 3 kr og man skulle nå velge 6 hovedtall og to tilleggstall. Premiene starter på tre riktige hovedtall.
 • 1998 Dette var året der den årlige omsetningen i spillet passerte 1 milliard kroner, noe som var en viktig milepæl.
 • 2000 Estland blir medlemsland og er nå med i vikinglotto og er det første landet som ikke var med på å grunnlegge spillet som nå er med i spillet.
 • 2002 Dette er året der Joker introduseres på onsdager i Norge, Sverige, Island, Danmark og Finland og spilles som et tilleggsspill når det kommer til vikinglotto. Joker kan dermed spilles som en del av vikinglotto eller den nasjonale lottoen. Her må tallene være i rett rekkefølge i tillegg til å få tallene rett.
 • 2004 I august dette året blir lykketall introduser i Finland, Danmark, Island og Norge. Prisene stiger også fra 3 kr til 4 kr. Det blir også satt rekord når en dansk spiller vinner 2 millioner €, noe som setter rekorden for størrelsen på en premie en person har vunnet.
 • 2005 Enda en rekord settes, denne gangen vinner en dansk spiller hele 5 millioner €.
 • 2011 Latvia og Litauen blir med i trekningen og det er nå hele 8 medlemsland. Dette er også året der potten ligger på hele 27 millioner €.
 • 2012 Lykketall innføres i mange land. Prisen øker til 5 kr på grunn av introduksjonen.  En norsk vinner får 6,6 millioner €.
 • 2013 En norsk vinner får hele 29 millioner € med alle tallene rett.
 • 2016 Dette året blir det vunnet hele 86 jackpoter og tidenes største premie vinnes, der to spillere deler en premie på 44 millioner €.
 • 2017 Vikingtallet erstatter lykketallet, og det innføres en regel om at det kun er de to største premiene som går fra den kombinerte potten og at medlemslandene kan lage regler selv når det kommer til resten av premiene og ikke minst hvordan man vinner. De to felles premiene forblir det samme. Prisen øker til 6 kr og jackpoten får en grense på alt fra minimum 3 millioner € til maks 35 millioner €.  Vikinglotto Plus introduseres i Finland og Slovenia blir med i Vikinglotto.
 • 2019 Slovenia endre reglene for din deltagelse, slik at det er enklere å vinne i deres individuelle trekninger.
 • 2020 Belgia blir med i vikinglotto og det tiende landet er funnet.
 • 2022 Belgia utvider vinnersjansene sine ved å endre strukturen, slik at det er flere premienivåer.

Som du kan se er det mange forskjellige utviklinger underveis siden spillet ble lansert. Disse kan man primært dele opp i forskjellige kategorier som for eksempel prisen på hver rekke, hvilke medlemsland som er med i trekningen, den individuelle premiestrukturen i hvert land, hvor store premiene er og andre fundamentale ting. I alle de årene man har kunnet spille dette spillet har man sett stor utvikling og dette er noe som har gjort at man har klart å øke populariteten generelt, noe som gjør at spillet har kunnet vokse seg så stort som det har.

Dette handler blant annet om at flere medlemsland og flere spillere betyr at man kan vinne større premier, og dette er en utvikling som bidrar til flere spillere, som igjen betyr bedre forhold til spillerne i form av flere premienivåer og større premier. Men husk å bare spille for det du har råd til, for det er alltid risiko forbundet med spill.